Wat is bmi?

Bmi is een veel gebruikte term die duidt op de verhouding tussen gewicht en lengte. Als iemand 80 kilo is, dan weet je niet of deze persoon veel te zwaar is of niet. Als deze persoon immers twee meter lang is, dan is 80 kilo zelfs aan de magere kant. Is iemand echter anderhalve meter lang, dan is 80 kilo veel te zwaar. Daarom is er een bmi uitgevonden. Bmi staat voor body mass index. Je kunt je bmi cijfer berekenen om te zien of je een gezond gewicht hebt op basis van je lengte en gewicht. Ben je bijvoorbeeld 190 cm lang en heb je een gewicht van 80 kilogram, dan heb je volgens de bmi een gezond gewicht. Bmi is dus een manier om helderheid te krijgen in je eigen gezondheid. Omdat elk lichaam anders is, denk aan lengte, breedte, en gewicht, is het moeilijk om te zeggen of 80 kilogram gezond is of niet. Dat hangt erg af van de persoon die een gewicht heeft van 80 kilogram. Zoals gezegd kan hetzelfde gewicht (bijvoorbeeld 80 kilogram) verschillende implicaties hebben voor verschillende mensen. Voor de één is het een ideaal gewicht, voor de ander bijna ondergewicht en voor weer een ander is 80 kilogram een vorm van overgewicht. Via de bmi kunnen deze verschillen in kaart worden gebracht door ook altijd de lengte mee te nemen. Leeftijd is ook van belang. De gezondheidsrisico’s nemen natuurlijk toe wanneer je ouder wordt, dus ook dit wordt meegenomen bij het bereken van de bmi. Uiteindelijk heb je dus drie elementen die worden gebruikt bij het berekenen van je persoonlijke bmi. Dit zijn:

  • Gewicht
  • Lengte
  • Leeftijd

Je moet echter altijd wel een slag om de arm houden bij het bereken van je bmi. De berekening leidt namelijk tot een cijfer. Dit cijfer bepaalt vervolgens of je een gezond gewicht hebt of niet. Maar het cijfer is een gemiddelde en jouw afwijking kan veroorzaakt worden door iets anders dan overgewicht. Als je bijvoorbeeld veel sport en veel spiermassa hebt, dan ben je zwaarder dan gemiddeld. De body mass index zal dit kwalificeren als overgewicht. De index kijkt immers niet naar je sportgedrag. De body mass index kijkt alleen naar de verhouding tussen je gewicht en je lengte. Mensen die sporten en spiermassa hebben weten dan ook wel dat de body mass index niets zegt over hun persoonlijke gezondheid. Ook vrouwen die slank zijn maar een grote cup maat hebben, kunnen soms een body mass index hebben die overgewicht aangeeft. De index kijkt naar het totale gewicht, maar niet of dat gewicht vooral in de borsten zit of in de buik. Dat laatste duidt op overgewicht, maar het eerste niet.

Moet ik naar de dokter om mijn bmi te berekenen?

Als je wilt weten wat jouw persoonlijke body mass index is, dan hoef je hiervoor niet naar de dokter. Sterker nog, je hoeft je woning niet eens te verlaten, want je kunt helemaal zelf je body mass index berekenen. Dit kun je gemakkelijk doen zonder hoofdrekenen of rekenmachine. Via een website als bmi-berekenen.com kun je zelf eenvoudig je body mass index berekenen. Je hoeft hier zelf niet voor te rekenen. Het enige wat je moet doen is je leeftijd, gewicht en lengte invullen en vervolgens krijg je direct jouw persoonlijke body mass index te zien. Er staat ook bij of dit gezond is of juist niet.

De verschillende waarden van de body mass index

Afhankelijk van de waarde van je body mass index heb je te maken met ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht, obesitas of morbide obesitas. Als je bijvoorbeeld 40 of hoger scoort, dan heb je te maken met morbide obesitas.