Loslaten; hoe doe je dat?

Afgelopen jaar gingen mijn man en ik uit elkaar. Dat was een hele heftige gebeurtenis, waar ik veel verdriet van heb gehad. De moeilijkste periode begon eigenlijk pas nadat de papieren waren getekend, en we allebei ons leven weer oppakte. Hij zat elke avond in het dorpscafé en ontmoette daar op een avond zijn nieuwe vriendin. Ik zag hen nog geregeld bij sociale gelegenheden en was dus min of meer gedwongen daar normaal mee om te gaan. Dat kostte me veel moeite. Loslaten, hoe doe je dat? In mijn verwerkingsproces heb ik een aantal stappen doorlopen, die ik graag zou willen delen. Hopelijk helpt dat mensen die in eenzelfde soort proces zitten. Wat heb ik moeten doen om mijn rust weer te vinden?

  • Waarom kan ik hem niet loslaten?
  • Waarom is hij zo belangrijk?
  • Hoe kan ik mezelf dat geven?

Het begint allemaal bij jezelf. Je moet ontdekken waarom het zo lastig is de andere persoon los te laten. Dat is dus eigenlijk een proces van aanklampen. Loslaten, hoe doe je dat? Door eerst vast te pakken wat je had en dat te analyseren. Ik moet eerlijk bekennen, dat was heel moeilijk voor me. De positieve dingen uit de relatie voerden voor mij echt de boventoon, dus het riep veel emoties op. Hoe moest ik hem loslaten? Hoe doe je dat nou? Ik kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het ging om een stuk vertrouwen. Als ik bij hem was voelde ik me veilig en dat maakte dat ik eigenlijk altijd bij hem wilde zijn. Dat maakte het voor mij heel moeilijk om gedag te zeggen: ik verloor een veilige haven. Deze realisatie hielp mij in de rest van het proces. Door duidelijk te stellen wat het was dat ik miste, kon ik daar vervolgens aan werken. Pas dan begint het proces van loslaten. Hoe doe je dat precies? Dat zal ik hieronder uitleggen.

Loslaten, hoe doe je dat? Zorg goed voor jezelf!

Toen ik eenmaal wist dat ik vertrouwen zocht, moest ik een stap dieper gaan. Hoe kwam het dat ik dat zocht, waar kwam dat gevoel weg? Dat kon ik niet zelf bepalen, daar had ik hulp bij nodig. Ik kwam terecht bij Hartepad, een bedrijf dat zich specialiseert in het luisteren naar je innerlijke zelf, je hart als je wilt. Met hun hulp kun je de impasse waar je inzit doorbreken en je leven weer op de rit krijgen. Zij vertelde me dat ik moest bepalen waarom mijn man zo belangrijk voor me was geweest, voordat ik hem kon loslaten. Hoe doe je dat? Door terug te gaan in je verleden en naar jezelf te luisteren. Daar kwam uit dat ik vroeger onvoldoende op mezelf heb leren vertrouwen. Ik heb altijd gezocht naar veiligheid, naar structuur. Daarom waardeerde ik deze eigenschap zo in mijn partner. Door naar mezelf te luisteren, kon ik bepalen wat me zo tegenhield. Er is geen vast draaiboek voor loslaten. Hoe doe je dat dan? Door naar jezelf te luisteren.

Inspirerende blogs

Gun jij jezelf weer een nieuw begin? Kijk dan eens op hartepad.nl. De inspirerende blogs op deze website geven niet alleen informatie, maar helpen ook een doorbraak te forceren. In het blog, ‘Loslaten, hoe doe je dat?’ vertelt levenscoach Carla Trappenburg hoe je iemand moet loslaten. Daarbij omschrijft ze verschillende stappen, maar geeft ze ook antwoord op een aantal prangende vragen. Loslaten heeft natuurlijk niet alleen betrekking op relaties, maar kan bijvoorbeeld ook gaan om het vrijlaten van een kind, of het vergeten van een vroegere baan. Voor meer informatie klik je snel op bovenstaande link.